Lezen: Richteren 14: Simsons huwelijk
1 Simson ging naar Timna. En toen hij in Timna een vrouw uit de dochters van de Filistijnen had gezien, 2a ging hij weer terug om het zijn vader en zijn moeder te vertellen…
4 Nu wisten zijn vader en zijn moeder niet dat dit van de HEERE was, dat Hij een aanleiding zocht tegen de Filistijnen. Want de Filistijnen heersten in die tijd over Israël.

Gods Geest groeit in het binnenste van Simson. Simson die geroepen is om de Filistijnen te verslaan wordt notabene verliefd op een Filistijnse vrouw. Zijn ouders zijn er minder blij mee. ‘Is er onder de dochters van je broeders en onder heel mijn volk geen vrouw, dat je weggaat om een vrouw te nemen van die onbesneden Filistijnen?’   Nee, blijkbaar niet. Simson houdt vol, want vers 4 laat zien dat de innerlijke drang die Simson voelt om met een Filistijnse te trouwen, alles te maken had met God.
Ondanks dat de geschriften duidelijk waren dat er niet getrouwd mocht worden met een heiden. En toch stuurt God hierop aan. Wat zowel Simson, als zijn ouders op dat moment onmogelijk konden weten dat het hele huwelijk op een chaos uit zou lopen, binnen afzienbare tijd was alles weer bij het oude.  Nou ja, bijna alles dan,…. de strijd met de Filisstijnen was geopend!

Richteren 14 siddert van spanning. Simson trouwt met een Filistijnse vrouw!  En nu zijn Simson en zijn ouders op weg naar Timna. Het is een wandeling van zes km. Plotseling staat Simson oog in oog met een brullende leeuw. Waar zijn ouders op dat moment zijn weten we niet. Duidelijk is dat Simson alleen met de woeste leeuw is. De leeuw springt op Simson af. Het moet allemaal in een flits zijn gebeurd.  Het gebrul, de opengesperde muil, de ontblote tanden, het besef: ‘Ik wordt aanvallen door een leeuw’

Simson heeft geen tijd om een wapen te pakken en kan ook niet ontsnappen. Op dat moment voelt Simson iets wat hij daarna nog meerdere keren zal voelen. een vreemde sensatie in zijn lichaam, een vaste overtuiging in zijn geest, de wetenschap dat hij zojuist kracht heeft ontvangen en onoverwinnelijk is. In plaats van terug te deinzen valt Simson aan, grijpt de leeuw bij zijn muil en scheurt zijn bek open, totdat het beest opengetrokken aan zijn voeten ligt. Op dit moment leert Simson een heel belangrijke les: een eenling mét God vormt altijd een meerderheid!  Simson ervaart dat hij door Gods Geest tot bovenmenselijke krachtinspanning in staat is.

Na de eerste voorbereidingen voor de bruiloft keren Simson en zijn ouders terug naar huis om niet lang daarna voor de derde keer terug te reizen naar Timna, maar nu om de bruiloft te vieren. Onderweg besluit Simson om een kijkje te nemen bij het karkas van de leeuw. In de buikholte heeft zich een zwerm bijen genesteld en zij hebben honing geproduceerd. Simson trotseert de bijen en neemt een hand vol van honing en proeft…heerlijk. Simson laat zijn ouders meegenieten van de honing.

De bruiloft duurde een week. Uit de bruilofsgasten worden dertig metgezellen voor Simson gekozen. De sfeer is opperbest. Simson wil de vreugde verhogen door middel van een raadsel met een mooie beloning voor het goede antwoord: dertig stel onder- en bovenkleding voor de metgezellen. Weten zij  het antwoord niet, dan ontvangt Simson dezelfde beloning. Simson zal hebben gegniffeld.

Eten kwam uit de eter, en zoetigheid kwam uit de sterke.  Het goede antwoord wordt op een oneerlijke manier gegeven. Simsons kersverse vrouw wordt bedreigd en door haar tranen heen ontfrustelt de bruid het antwoord. Wat is er zoeter dan honing? En wat is sterker dan een leeuw?  Simsons vrouw kiest uit angst voor de Filistijnen partij tegen haar man en het huwelijksfeest eindigt in een drama.

Simson geeft zich gewonnen, maar is woedend. Als u niet met mijn kalf had geploegd!  Op brute wijze zorgt Simson voor dertig stel onder- en bovenkleding en keert terug naar het huis van zijn ouders. Ondertussen heeft Simson  nog een andere les geleerd: de ware aard van de Filistijnen…

Volgende week woensdag 20 september: brandende fakkels en vuur